Tűzifa kalauz

Miért éri meg önnek köbméterben megvásárolnia a tűzifát?

Akár télen, akár nyáron vásárolja a tűzifát tüzépről vagy más szállítón keresztül, mázsára vagy kilogrammra nem ellenőrizhető a súlya!. A nyáron vásárolt tűzifa kb. 30%-al könnyebb a télen vásárolttól, ezáltal ha mázsára vagy kilogrammra és nem térfogatra vásárol akkor 30%-al rövidül meg a pénztárcája. Ellenben a térfogatra (m3) vásárolt tűzifa mennyisége évszaktól függetlenül nem változik. A mi cégünknél a szállítók a felpakolás után minden esetben a helyszínen is lemérik az adott mennyiséget amit rendelt. Ön csak a mért tűzifa mennyiség után fizet.

Tűzifa fajták tüzelés szempontjából

Az égő fa tulajdonságait csak a száraz tűzifafa esetében érdemes tanulmányozni, mert a frissen kivágottnak magas a nedvességtartalma, ezért alacsony fűtőértékkel rendelkezik vagyis égéskor kevés hőt áraszt.

MELYIK TŰZIFA HOGYAN ÉG?

Ugyanolyan fűtőérték érdekében a száraz fából kevesebbet kell eltüzelnünk, mint az azonos fajtájú nedvesebbikből. (De ezt úgyis mindenki tudja.) Egyes fafajták jobban égnek, míg mások nehezebben, de mindenképpen előnyös, ha felvágjuk, és darabokban tüzeljük el a rendelkezésünkre álló mennyiséget.

*A csillaggal jelölt fafajták manapság már ritkán fordulnak elő, esetleg öreg erdőkben vagy régi birtokon találhatók csak meg. Ezeket a fa fajtákat azért említjük meg mert ha találkoznak velük ne idegenkedjenek.

Lássuk, milyen tulajdonságaik vannak az egyes fafajtáknak, hogyan égnek, és mekkora hőt árasztanak, ha tűzifaként használjuk őket?

Akác tűzifa: 2100 2100kW.h/űrm. illetve 4,1 kW.h/kg akác (fűtőérték:14.2 MJ/kg),

Magas fűtőértékű fa. Fülledésre nem érzékeny. Általában könnyen hasad. Nagy a kéregszázaléka, akár nyersen is jól ég. Jól és könnyen hasad, de azért vannak igen kemény göcsös kivételek. Vastag kérge száradáskor leválik róla (piszkol), de ez a kéreg szárazon kiváló gyújtós lehet.

Bükk tűzifa: 2100 kW.h/űrm. ill 4,2 kW/kg. bükk (fűtőérték: 15.6 MJ/kg),

Szerintünk a legjobb tűzifa. Magas fűtőértékű. Általában könnyen hasad, kicsi a kéregaránya. Magas hőt ad le, nagyon kevés a hamuja. Könnyen befülled, ezért érdemes minél hamarabb fel darabolni. Érdemes nyáron beszerezni, hogy legyen ideje kiszáradni. Tárolása szellős helyen javasolt.

Tölgy tűzifa: 2100 kW.h/űrm. 4,2 kW/kg 15,10MJ/kg (fűtőérték: 15.1 MJ/kg),

Magas fűtőértékű tűzifa. Érdemes nyáron beszerezni, hogy legyen ideje kiszáradni. Több idő kell a kiszáradásra, (főként a Csernek) Általában könnyen hasad , nagy a kéregszázaléka. Sok hamu marad utána.

Gyertyán tűzifa: 2200 kW.h/űrm. ill 402 kW/kg. (fűtőérték: 15.8 MJ/kg),

A legnagyobb fűtőértékkel bíró fafajta. Még a bükk fától is nagyobb hőt ad le! Magas fűtőértékű fát, érdemes nyáron beszerezni, hogy legyen ideje kiszáradni. könnyen befülled, ezért érdemes minél hamarabb felhasogatni. ami ennél a fafajtánál nem egyszerű feladat. Kicsi a kéregszázaléka

Csertölgy: (fűtőérték 16.8 MJ/kg)

Magas fűtőértékű, hasonló a tölgy tulajdonságaihoz, érdemes nyáron bekészíteni, hogy legyen elég ideje kiszáradni (a leghosszabb száradási igényű), nagyon könnyen befülled

*Almafa: Nagyszerű tűzifa. Lassan és folyamatosan, kis lánggal ég, nagy hőt áraszt, valamint az illata is kellemes.

*Cédrusfa: csak kiszárítva használható. Pattogva és sercegve ég kis lánggal, de sok hőt ad, és az illata is nagyon jó.

*Cseresznyefa: Lassan ég és jó meleget áraszt, kellemes az égő fa illata is.

*Dió: Égés közben kellem és illatot áraszt, jó a fűtőértéke.

*Galagonya: Az egyik legjobban égő fajta. Lassan ég jó a fűtőértéke is, és gyengén füstöl.

*Kökény: A galagonyához hasonlóégéi tulajdonságokkal rendelkezik.

*Kőrisfa: A legjobban égő fafajták egyike, úgy a láng mint a hő szempontjából. Ha szükséges frissen kivágva is használható tüzelőfaként.

*Körtefa: Jó hő és kellemes illatforrás

*Mogyoró: jó a fűtőértéke

*Szilvafa: Jó hő és illat forrás

*Tiszafa: az egyik legjobb tüzelőanyag, lassan ég és nagy hőt áraszt. Az illata is kellemes.

*Vadgesztenye:  Magas a fűtőértéke, de pattogva ég miközben parázsló forgácsdarabokat szót szét.